Nem szokványos helyen, a Fősped Tehertaxi Rákóczi téri irodájában nyitotta meg második budapesti egységét a Balaton-felvidék népszerű fagylaltozója. A fagylaltkészítésről az egyik tulajdonossal, Rákár Gáborral beszélgettünk. És természetesen kóstoltunk is.
„Az egyediségünket az adja, hogy nálunk az alap is saját készítésű, nem dolgozunk kész alapokkal. Mindent a legelemibb alkotórészekből állítunk össze, az alapanyagok nagy részét magyar termelőktől szerezzük be. Különböző ízkombinációk helyett pedig mindig egy ízzel indulunk el, amit fejlesztgetünk” – mondja Rákár Gábor társtulajdonos, amikor azt kérdezem, mitől más a Kő fagyi?
De mielőtt belenyalnánk a közepébe, érdemes visszamenni a kezdetekhez.
Üzletnyitás a covid idején
A Kő fagyi? eredetileg a Káli-medence szívében, egy aprócska településen, Mindszentkállán található. Az alapító házaspár olasz mestertől tanult fagylaltot főzni, az olasz alapreceptet fejlesztették tovább a magyar ízlésnek megfelelően. Az üzlet annyira sikeres lett, hogy meglepő módon éppen a covidjárvány közepén új egységük nyílt. 2020-ban az alapítók régi barátja, Rákár Gábor producer Budapestre, a Bartók Béla útra is elhozta a Kő fagyi? élményét. Ám nem álltak meg itt, Rákár Gábor folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy a pesti oldalt is meghódítsák.
„Amikor édesapámékhoz bicikliztem át Budáról Zuglóba, mindig a Rákóczi téren tekertem át és láttam a Fősped Tehertaxi feliratot” – mondja. Még emlékezett az időkre, amikor Barkasok álltak előtte, és arra gondolt, milyen kár, hogy az iroda 30 éve zárva van. „Volt kint egy szám, felhívtam, és kiderült, nincsenek zárva, sőt bent dolgoznak. Mondtam, hogy én kivenném az iroda egy részét fagyizónak, és azt mondták: jó!” – mondja Rákár Gábor. Ők „nem nagy fagyisok”, de jól megfér egymás mellett a 2 cég.
Azért lett Főfagyi, mert Gábor a megmaradt tárgyi emlékek mellett valamennyire a nevet is szerette volna beépíteni az új egységbe.
Egy nyalás mákos tészta
Ha azt gondolnánk, nincs annál nagyobb furcsaság, hogy egy fuvarozócég és egy fagylaltozó egy helyen üzemel, akkor érdemes ránézni a kínálatra is. A mákos és az uborkás fagyi azonnal szemet szúrt, nem volt kérdés, hogy először ezeket kóstolom meg. A mákos lett az abszolút kedvencem: a gombócnyi mákostészta megidézte a legszebb iskolai menzás élményeimet. Az uborkás hűsítő, igazi kánikulai fagyi; egy tál csirkepörköltet még megettem volna hozzá, de jól kombinálható citrommal és sárgadinnyével is. A tej- és cukormentes szeder talán lehetne savanykásabb, kevésbé volt markáns, mint mondjuk a mangó, ami egyébként szintén tejmentes. A tejmentesek közül a szilva szintén nem elég intenzív, viszont a fekete ribizli annál inkább. Pluszpont jár a vegán gyümölcsfagyik krémes állagáért, ami a szentjánoskenyér-őrleménynek köszönhető.
Muszáj kiemelnem még a kesudiót és az angol puncsot (ezek nem tejmentesek). Az előbbit annak ajánlom, aki nagyon krémesre, de nem túl édesre vágyik, kissé kesernyés, enyhén sós, a másik meg nagyon eltalált arányú egyvelege a madártejnek és a puncsnak. „Az igazi sláger a pisztácia, és ha valamire, akkor erre azt mondom, ilyen nincs máshol a városban” – mondja Rákár Gábor, úgyhogy félretettem az allergiámból fakadó ellenérzéseimet és megkóstoltam. Az első gondolatom az volt: ezért megéri terhelni az egészségügyi ellátórendszert (végül nem kellett kórházba menni). Nagyon sűrű, nagyon laktató, de nem gejl.
„Amikor azt mondják a fagyikra, hogy olyanok, mint Mindszentkállán, akkor megnyugszom, mert bizony pont olyannak kell lenniük.” Biztos sokaknak nem ismeretlen a szituáció, amikor a hónap végére 5 ezer forint maradt tankolni, és figyelni kellett, nehogy megszaladjon a pisztoly. Az eredeti Kő fagyi? elkészítése is pont ilyen, nagyon precízen követni kell az eredeti receptet, mondja Rákár Gábor. Nem csak az elkészítésre, az alapanyagokra is figyelnek. A tejes fagylaltok házi tejből készülnek, a gyümölcsöt magyar termelőktől szerzik be.
Nem drágább itt fagyizni, mint máshol a városban, viszont ár-érték arányban szerintem bőven az élmezőnyben van a Főfagyi. Egy gombóc 650 forint, a tej- és cukormentesek 700, míg a pisztácia kicsit drágább, 800 forint. Tálkát, édestölcsért és rolettit 150 forintért kérhetünk, a gluténérzékenyek plusz 250 forintért nyalhatnak tölcséres fagyit.
Változó repertoár
Nekem nagyon hiányzott egy kiülős rész, talán éppen el is férne pár asztal és szék a járdán anélkül, hogy akadályozná a gyalogosforgalmat. Rákár Gábor azt mondta, már tervben van, hamarosan felveszi a kapcsolatot a józsefvárosi önkormányzattal.
Folyamatosan dolgoznak új ízeken is a már meglévő 28 mellé. Szezonális alapanyagokból készülnek a fagylaltok, így folyamatosan változik a kínálat. Ősszel is érdemes lesz tehát elugrani egy nyalásra, ugyanis jön a rumos gesztenye, a gyömbér és a fahéj. 17 fokig biztosan nyitva lesz a Főfagyi.