A Fővárosi Önkormányzat FoodCLIC projektjének keretében szakpolitikai párbeszédre, workshopra invitálták az érdeklődő civileket, szakembereket, városházi dolgozókat a Kispesti Polgármesteri Hivatalba csütörtökön. Ennek a programnak volt része a Forrásházban nem oly régen lezajlott permakultúrás balkonkertész tanfolyam is.
A találkozón elmondták: a FoodCLIC, egy EU által finanszírozott, 2022 és 2027 között futó integrált városi élelmezéspolitikai projekt, amely vállalkozik a jelenlegi helyzet feltérképezésére (mit esznek a fővárosiak és ki „eteti” őket), ide értve azt is, hogy jelenleg mi, és mi lehet a jövőben a főváros szerepe az élelmiszer-ellátási lánc működtetésében, működésének a javításában. A projekt során többféle érdekelt fél (köztük hangsúlyosan a hátrányos helyzetű és kiszolgáltatott csoportok) bevonása és kapacitásépítése teszi lehetővé a városi élelmezés megújítását és javaslataik beépítését.
A szervezők szándéka az, hogy a projekt végeztével, 2027 után a kialakuló közösségek, munkakapcsolatok önállóan is tudjanak javaslatot tenni egy fenntartható Budapesti Élelmezési Stratégia kidolgozására, legyenek szakmai kapcsolatai ehhez, tudjanak a cél eléréséért együtt tevékenykedni. A projekt gazdáinak nem véletlenül esett a választása Kispestre, hiszen a kertes és sűrűn lakott, lakótelepi területek aránya jól modellezi a fővárosi adottságokat.
Paróczai Anikó alpolgármester, aki felkarolta ezt a fővárosi kezdeményezést és támogatásával ennek egyes programelemei Kispesten is zajlottak, a találkozón elmondta: a kerületben sok kezdeményezés kapcsolódik ahhoz a célkitűzéshez, hogy az itt élő emberek saját maguk tudjanak, ha csak kis területen is szükségleteik kielégítésére élelmiszert termelni, saját szükségleteiket kielégíteni. Kispesten tavaly avattuk az ötödik közösségi kertet, amely ennek az egyik legjobb példája. A kertekben lévő ágyásokra mindig túljelentkezés van, ezért is támogatta az önkormányzat a balkonkertészet népszerűsítő tanfolyam megszervezését is.
A találkozón elhangzó előadások:
A FoodCLIC projekt hátteréről és kitűzött céljaival kapcsolatban a Főpolgármesteri Hivataltól Kinorányi Éva és Diófási Dóra beszélt.
A helyi helyzettérképezés eredményeiről, a közös tervezői folyamat bemutatásáról az ESSRG (Environmental Social Science Research Group) képviseletében Bánsági Éva beszélt.
A Kispesti Zöldprogram Iroda megbízott vezetője, Wágner István a helyi élelmezésügyi akciókról számolt be.
A Permakultúrás balkonkertészeti projekt bemutatására Lőrinczi István vállalkozott. „A permakultúra egy fenntartható emberi környezetet teremtő tervezési rendszer” Bill Mollison szerint, melynek etikai alapelve a Föld és az emberek védelme, valamint a javak igazságos elosztása.
A Wekerle FoodHub (élelmiszer-központ) bemutatására pedig Tracey Wheatley-t kérték fel, aki az Átalakuló Wekerle önkéntese, a Közös Kávézó megálmodója. A FoodHub közvetlenül kapcsolja össze a kisgazdálkodókat a helyi, kiváló minőségű friss alapanyagokat kereső vállalkozásokkal, legyenek azok éttermek, termelői piacok vagy élelmiszer-kiskereskedők.