Az Orlai Produkciós Iroda 2019. április 18-án, a sikeres győri Vaskakas Bábszínházbeli elő-premier után, a Belvárosi Színházban is bemutatta Molnár Ferenc Riviéra című vígjátékát. Az érzékeny lelkű író, aki az emberi jellem nagy ismerője volt, ritkábban játszott darabjában ismét összetett figurákat jelenít meg: a nők által körülrajongott kispolgárt, a szép és nagyravágyó eladólányt és az elegáns, gazdag bankigazgatót. Hármójuk sorsát Molnár a tőle megszokott eleganciával és humorral szövi egybe, így Schruff Milán, Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás számára igazi jutalomjáték az előadás.
A Riviéra rendezője Benedek Miklós, aki a korszak és Molnár munkásságának nem csak nagy ismerője, hanem egyenesen szerelmese is, így nyilatkozott egy korábbi interjúban a darabról: „A Riviéra nem egy térdcsapkodós bohózat, inkább egy mosolyogtató vígjáték, amiben komoly csata folyik a pénzről, szerelemről, és a szereplőknek rá kell jönniük arra, hogy az ember soha nem lehet olyan gazdag, mint egy gazdag. Soha nem érhetjük el azt az életszínvonalat, amit egy gazdag él. Ha egy nőnek pedig az a vágya, hogy érte jöjjön a szőke herceg fehér lovon, akkor bizony le kell mondani a szerelemről.”
Az előadásban játszó színészek, köztük a magát Amerikában multimilliomossá ügyeskedő Casellát alakító Szabó Kimmel Tamás nagyon élvezték a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész által dirigált próbafolyamatot. „Nagyon jó, hogy Miklós rendez minket, mert rengeteget tud erről a korról, és elképesztően jó nézni, ahogy néha előjátszik, vagy csak elmesél egy történetet Molnárról. Könnyen szituációkba tud helyezni minket, sokkal jobb úgy próbálni, hogy számos háttér-információnk van a figurákról, a korról, arról, hogy hogyan készült a darab. Megismerjük egy picit Molnárt, ezáltal felismerjük a figurákban is őt. Áldásos dolog, hogy egy olyan ember csinál Molnár Ferencet, aki kívül-belül ismeri nem csak a kort, hanem a szerepeket és az írót is.” – mondta a színművész a bemutató előtt.
A színpadkép és a jelmezek is hűen tükrözik a második világháború utáni időszakot, a Dévényi Rita által tervezett áruházbelső eleganciájával tökéletesen jeleníti meg a vágyott luxust, a nagybetűs Riviérát. Ebben a miliőben keresik a választ a szereplők arra, hogy a szerelem kiválthatja-e a jólét és a fényes karrier utáni vágyódást, hogy elég-e esténként hideget enni a kisvendéglőben az Operabál pompája és fényűzése helyett…
Szereposztás:
Lujza: Kovács Patrícia
Misch: Schruff Milán
Casella: Szabó Kimmel Tamás
Márton - Kardos Róbert
Elvira - Ullmann Mónika/ Péter Kata
Cibulka - László Lili/ Ballér Bianka
Balla úr - Vadász Gábor
Előadások időpontjai: május 4., 7., 20., 30., Belvárosi Színház
Tizedik alkalommal rendezi meg a Fonó a Budapest Folk Festet, amelyhez idén társrendezőként a Hagyományok Háza is csatlakozott. Az évek során sokat változott a fesztivál, ahogyan a városi folk és a körülöttünk lévő világ is folyamatosan változik. „A Budapest Folk Fest továbbra is mindazon produkciók találkozási helye, melyek elismerik a népzene ősi erejét, ha kell XXI. századivá teszik azt, vagy netán hozzá sem nyúlva közvetítenek valami időtlenséget és szépséget - melyet mi kitüntetett ünnepként élünk meg, újra és újra bizonyítva Budapest folkfővárosi szerepét!” (Horváth László fesztiváligazgató)
Programstruktúránk a műfajok iránti nyitottságot, átjárhatóságot és a közönség bekapcsolódását célozza. A Budapest Folk Fest az új élmények fesztiválja, ahol elmerülünk a hagyományban, legyen az erdélyi népzene, török világzene, vagy cigány táncház. Fesztiválunk olyan előadókat mutat be évről évre, akiknek művészete gyökereikből, a hagyományokból táplálkozik folyamatosan újrateremtve, újragondolva azt.
A tizedik jubileumi fesztivál négy helyszínen várja a közönséget május 22-25. között: a Fonóban, a Hagyományok Házában, a Kobuci Kertben és a TRIP Hajón. Hagyományosan a Fonó Szerda táncházzal indul a sorozat a Bazseva és a Dalinda zenekarokkal, tánctanítással és táncházzal. A Hagyományok Házában a Kisebbségek Hangjai koncerteken az EtnoRom, Goran Bojcevski Ljubljanában élő macedón klarinétművész és zeneszerző kvartettje, majd a Refugees for Refugees (Menekültek a Menekültekért) formáció lép fel: előadásukban kereszteződnek különböző zenei hagyományok a kölcsönös tisztelet jegyében. Másnap az olasz SuRealistas és Klarisa Jovanović & Della Segodba remek szlovén formációját hallhatjuk. A Kisebbségek Hangjai projekt célja, hogy kiemelje azt az elemi hatást, amit az etnikai kisebbségek gyakorolnak az európai társadalmakra, különös tekintettel a zenére. A Kisebbségek Hangjai / Voices of Minorities koncertek az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával valósulnak meg.
A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsorában hagyományőrző együttesek generációival találkozhatunk, akiket Sebestyén Márta háziasszonyként „lát vendégül” a Hagyományok Háza színpadán, este pedig a határon túli hagyományőrzőket képviselve a szászcsávásiakkal kiegészülve lesz fergeteges táncház.
A Kobuci kertben az Erdőfű zenekar és a PásztorHóra tart táncházat, fellép a máltai Tribali band, valamint a Franciaországban élő, spanyol roma származású Juan de Lerida, a Flamenco Nuevo, vagyis az új flamenco egyik jeles képviselője, aki egy este ad koncertet Marko Markovic Brass Bandjének virtuóz balkáni fúvósaival.
Különleges program lesz a Fonó-béli Török est kiváló fellépőkkel, valamint a Mediterráneum zenéiből táplálkozó Meybahar és neves görög zenész vendégeinek koncertje. Három lemezbemutató koncertre is sor kerül a sorozatban: Vaszi Levente, a Fölszállott a Páva közönségdíjas csángó énekese és tanítványának közös lemeze a Fonóban, Balogh Melinda Népkerék című, erdélyi cigány népzenéket tartalmazó albuma a Hagyományok Házában, a Meszecsinka legújabb albuma pedig a Kobuci Kertben mutatkozik be.
A Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójának együtteseivel ismerkedhetnek meg a részvevők a TRIP Hajón. A Népzenei koncertnap a Dunán előadóit zenei szakértői zsűri választotta ki több tucat pályázó közül arra, hogy az intézmény velük közösen népszerűsítse a Kárpát-medencei népzenét hazai és nemzetközi színtéren. A showcase napra a szakmai érdeklődők mellett bárki regisztrálhat, hogy megismerkedjen ezzel a színes zenei palettával.
Egy biztos: bármelyik este is csatlakozunk a fesztiválhoz, az ismerős muzsikák mellett mindig találkozunk majd valami újjal: így alakul és születik folyamatosan újjá a folk, melynek mindannyian részei vagyunk. Várjuk az érdeklődőket kedvezményes fesztiválbérlettel, jegyekkel, bővebb információ a budapestfolkfest.hu oldalon.
A Millenárison 9. alkalommal tartott OTP Gourmet Fesztivál nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad teljes képet, de az utóbbi évekre a térség legjelentősebb ilyen jellegű eseményévé is vált, amelyre a környező országok mellett idén Oroszországból és Koreából is érkeznek neves fellépők. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja. Idén május 16. és 19 között foglalja el a Millenárist az OTP Gourmet Fesztivál, ahol a kiemelt alapanyagok változatos ihletforrásként jelennek majd meg a több mint 50 kiállító étterem tányérjain: a paprika ugyanúgy előkerülhet fűszerként, mint zöldségként; klasszikus magyar ételekben és komoly képzelőerőről tanúskodó új fogásokban is – ahogy a sercli is többféle alakot ölthet a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig, de lesznek olyanok is, akik a sört is beépítik majd ételeikbe. A szervezők ezúttal is a séfek képzeletére bízták, hogyan értelmezik a közös témákat. Ez a játék azonban csak egy szelete lesz a Fesztivál kínálatának, amelyben a séfek mellett pékek, cukrászok és a street food legjobbjai is megmutatják, mitől igazán egyediek. Az összesen több mint 200 fogás között természetesen a különböző diéták szerint étkezők és ételérzékenységgel élők is bőven találnak kedvükre való ételeket. „Az elmúlt évtizedben, de különösen az elmúlt években sokak számára központi témává vált az étkezés és a főzés: szinte mindenkinek van véleménye, hitvallása, saját meggyőződése. E tekintetben a Gourmet Fesztivál egy igazi zarándokhely, ahol szinte mindenki megtalálhatja a magának való ételeket és italokat, tanulva szórakozhat és szórakozva tanulhat, sőt: részt vehet olyan különleges ebédeken és vacsorákon is, amelyekre még nem volt példa itthon” – részletezi Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője. „Azt gondolom, hogy a Gourmet Fesztivál az egyre sokasodó magyar gasztronómiai rendezvények között hasonló jelentőséggel bír, mint a Sziget a zenei fesztiválok között. Az személyes öröm számomra, hogy a Gourmet nem csak részese, hanem aktív motorja is annak a minőségi változásnak, ami az utóbbi években tapasztalható a magyar étteremkultúrában” – mondta Gerendai Károly, a fesztivál alapítója. „Az évről-évre növekvő látogatószám pedig azt jelzi, hogy az eredetileg kitűzött célunkhoz is egyre közelebb kerülünk, jelesül, hogy a gasztronómia csúcsszereplőit egybegyűjtsük és elérhetővé tegyük az érdeklődő nagyközönség számára” – tette hozzá. Nemzetközi vacsorák és bemutatók A Gourmet nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad képet, de az utóbbi években a térség legjelentősebb gasztroeseményévé is vált. Idén már nemcsak a közép-európai régióból érkeznek vendégséfek, de Moszkvából és Szöulból is. Exkluzív, külön foglalható vacsorát ad a jelenleg legizgalmasabb osztrák séfnek tartott, saját két Michelin-csillagos éttermét irányító Konstantin Filippou, akinek tányérjain a stájer és a görög konyha alapanyagai keverednek. Bemutatkozik a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár, akikkel a többi között kürtcsiga és kamcsatkai rák is érkezik. És a szöuli Michelin-csillagos Lee Jong Kuk autentikus koreai ebédet ad több mint tíz évig érlelt, védjegyszerű osztriga- és szójaszószaival. A minden fesztivállátogató előtt nyitott gasztroszínpadon nem csak ők állnak a fesztivál vendégei elé, de Bledar Kola, a tiranai Mullixhiu étterem Nomában edződött séfje, és a burgenlandi Gut Purbach konyháját irányító, belsőségrajongó Max Stiegl is. Részletes színpadi program: https://gourmetfesztival.hu/hu/gastro_stage_program Olasz pezsgő, sör és bor A külföldi sztárvendégek sora itt nem ér véget: az OTP Gourmet Fesztiválon debütál a legnívósabb nem champagne-i klasszikus pezsgők között számon tartott, trentói Ferrari pincészet. A látogatók az olasz pezsgőház szakembere segítségével ismerkedhetnek meg a legjobb tételekkel egy mesterkurzuson, és az italokhoz egy újabb exkluzív ebédet főz Széll Tamás és Szulló Szabina, az idén saját éttermével is újra Michelin-csillagot szerző séfpáros. A fesztivál harmadik kiemelt témája a sör, amit nem csak egy átfogó magyar kézművessör-felhozatal, de klasszikus cseh és belga sörök is megjelenítenek a fesztiválon – természetesen a hagyományosan kiállító magyar borászatok, pezsgőházak és prémium pálinkafőzdék mellett. Idén egyedi meglepetéssel készül a Staropramen márka a jó ízek és a cseh sörök szerelmeseinek: Serényi Zsolt, a Budapest BBQ séfje az idén 150 éves Staropramennel közösen állította össze menüjét, amit az érdeklődők megkóstolhatnak a Budapest BBQ és Staropramen közös standjánál. A színpadi programok között is izgalmas sörös témával készülünk: Szilva János, a Borsodi Sörgyár gyárigazgatója és Bart Dániel, söríró a sör-étel párosításról beszélgetnek, miközben Varga Dániel, az Aum Étterem séfje különleges ételeket készít, természetesen sörrel. Sztárséfek a bogrács mellett Az idei év újdonsága az egyik kiemelt alapanyaghoz kapcsolódó Paprika Pop Up helyszín, ahol a fesztivál három napján három ismert séf bográcsos ételkészítését lehet testközelből végigkövetni. Pénteken az érsekcsanádi Rév Csárda mestere, Tinusz Gábor főz hagyományőrző, lobogtatva forralt dunai hallevelet, szombaton Bíró Lajos látványban könnyített, de tartalmában teljes csülökpörköltje mutatkozik be, míg vasárnap az első magyar két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje, Mészáros Ádám készít velős csülkös pacalt. Már tökéletesen sütsz? A fesztivál az Electroluxszal közös workshopjain a résztvevők a saját szakácstudományukat is tökéletesíthetik. Itt a sütés kerül előtérbe: terítékre kerül a tökéletes brióstészta, a különböző kovászolt kenyerek, mi több, a sörös brownie, és lesz szó az otthoni hússütésről, kimcsierjesztésről és fűszersókeverésről is. A legtöbb ételt gluténmentes változatban is elkészítik az érdeklődőkkel. Külön programok a gyerekeknek és kóstolók a felnőtteknek A szervezők a legkisebb látogatókra is gondoltak: nullától egészen 14 éves korig három különböző gyerekhelyszínen várja őket játszóház és olyan ingyenes programok, amelyeken a nemzetek kenyereivel vagy a cukrászok munkájával ismerkedhetnek. A rendezvényre való belépés ráadásul 14 éves korig ingyenes. A felnőttek nem csak a fesztivál saját, az osztrák Spiegelau által készített kóstolópoharát vihetik haza, de még számos impulzust is a belépőjegy mellé járó bor-, sör és whiskey-kóstolókról. A napijegy és a bérlet április 30-áig kedvezményes elővételi áron, 3.900 és 7900 forintért szerezhető be. „Az egy érintéssel működő kártyák mellett a fesztivál névadó támogatója, az OTP Bank közreműködésével már az okostelefonunkkal is fizethetünk az idei Gourmet Fesztiválon. A gyors fizetéshez elég csak digitalizálnia az alkalmazásban a betéti vagy hitelkártyáját, majd ezt követően bárki élvezheti a kényelmes mobilfizetést. A kártyák digitalizálásban a bank standjánál segítenek, de a mobilfizetés is kipróbálható. A látogatók három fenséges macaront vásárolhatnak 100 Ft-ért. A befolyt összeget jótékony célra, a Kézenfogva Alapítvány most induló Green Jupiter Truck projektjére ajánljuk fel” - mondta Nagy Zoltán Péter az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatója. Részletes program, menüsor és jegyvásárlás a www.gourmetfesztival.hu oldalon. |
A nyugtaadást, a szabálytalan foglalkoztatást, és a bejelentés nélküli tevékenységet ellenőrzi fokozottan az APEH.
A hazai méhállomány megőrzése a cél.
A „beporzók évének” nyilvánította a 2019-es évet Nagy István agrárminiszter, amellyel többek között a tömeges méhpusztulást akadályozná meg a szaktárca – hangzott el a Méhek Napja alkalmából szervezett sajtótájékoztatón. Az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szervezésében megvalósuló eseményen az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség és az OMME stratégiai együttműködési megállapodást írt alá.
A tavalyi esztendő méztermelési időszakában tapasztalt nagymértékű méhpusztulás felhívta a figyelmet a természetes beporzók sérülékenységére, valamint arra, ami a világ egyes részein már tény: a méhek eltűntek, ez a folyamat hazánkat is elérheti, ezért fokozottan kell óvnunk a méheket. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 1994-ben nyilvánította április 30-át a Méhek Napjává. Az ebből az alkalomból szervezett sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az Agrárminisztérium komolyan veszi a növénytermesztők tevékenységének fokozott ellenőrzését az idei szezonban. Ennek egyik kiemelt projektje, hogy a NÉBIH és az OMME között létrejött együttműködés alapján a hatóság szakemberei mintákat vesznek a gazdálkodók által kezelt szántóföldi növényekből, valamint idén először a gazdák permet-tartályából is.
A miniszter a 2019-es évet a „beporzók évének” nyilvánította, ennek érdekében a tárcavezető szerint számos intézkedést vezettek be. „Megvalósult a méheknél alkalmazott állatgyógyászati készítmények, és az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények fokozott ellenőrzése is. Ezt a célt szolgálja, hogy az Agrárminisztérium kidolgozta az online permetezési naplót is magában foglaló nyomon követési rendszer koncepcióját.”
Nagy István kiemelte: „Örömteli hír, hogy az új Közös Agrárpolitika lehetőséget biztosít a méheket védő gazdálkodási gyakorlatok mind szélesebb körű alkalmazására. A tárca kidolgozta a méhcsaládok egészségügyi kondíciójának megőrzését elősegítő mezőgazdasági csekély összegű támogatási konstrukciót. A 2019. évben nyújtható támogatás keretösszege 600 millió forint. Terveink szerint a nyár folyamán lehet majd a kérelmeket benyújtani várható újításként elektronikus úton, ennek során méhcsaládonként 500 Ft-os támogatást igényelhet minden OMME tagsággal rendelkező méhész.”
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta: a marketingcég legtöbbször különböző agrár- és élelmiszeripari cégek termékeit népszerűsíti kampányok, kül- és belföldi kiállítások segítségével. Ennek során a méz fogyasztás ösztönzése érdekében 2018-ban folytatott három hónapos kampányt az AMC, melyet idén is megismételnek. Az ágazat kiemelt szerepet kap majd a 2019. szeptemberében megrendezendő 79. OMÉK-on is. A sajtótájékoztatón ezúttal nem a méz, hanem annak „előállítója”, a méh került a fókuszba. „A méhek védelme össztársadalmi érdek. Az Európai Unión belül Magyarországon van a legnagyobb méhsűrűség, mivel egy négyzetkilométeren 12 méhcsalád él. A méhek, mint megporzó rovarok földi ökoszisztémánk meghatározó fontosságú élőlényei” - emelte ki Ondré Péter. Az ügyvezető hozzátette: „A méhek nélkül nem teremne sokunk kedvelt gyümölcse, például a málna, az eper, a dinnye, de nem sorakoznának nagymamánk spájzának polcain a cseresznye-, meggy-, barack-befőttek sem.”
Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, a Méz-jelentés beterjesztője beszédében kitért arra: „A tavaly márciusban megszavazott Méhészeti Jelentés/Mézjelentés az EU előtt álló feladatokat határozza meg, a méhek védelme és megőrzése, valamint a mézminőség biztosítása terén. Örömmel tapasztaltam, hogy az Európai Bizottság belevette ezeket az ajánlásokat a jövő évi uniós agrárpolitikájáról szóló javaslatába. Komoly magyar siker például, hogy az éves uniós támogatás majdnem duplájára – a jelenlegi 36 millióról 60 millió euróra – történő emelésére tett javaslatot a Bizottság és a Parlament, de elértük a méhészeket segítő, támogatott intézkedések jelentős bővítését, az 50 % -os uniós társfinanszírozási arány 75 %-ra történő növelését, valamint az importmézek jobb ellenőrzését biztosító uniós fogalmak, mint a méz, méhviasz vagy méhpempő megalkotását. A mostani együttműködési megállapodás biztosítja, hogy a méhészeti ágazat Magyarországon is a politika középpontjába kerüljön.”
Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja arról beszélt, hogy a kormányzat szerint közös cél, hogy a méhészek érdekei érvényesüljenek. „Ennek egyik letéteményese az a stratégiai együttműködési megállapodás, melynek értelmében a Kormány anyagi forrással is segíti a méhészeket, elismerve a mézelő méhek megporzó munkáját” – hangsúlyozta.
Bross Péter, az OMME elnöke elmondta: „Napjainkban a méh a jelképe a fenntartható mezőgazdaságnak. Kulcsszereplővé lépett elő, hiszen az elmúlt 50 évben megháromszorozódott azon termések, élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes megporzást igényelnek”. A szakember hozzátette: „Hazánkban a méhészeti ágazat éves árbevétele 25 milliárd forint körül alakul, de ennek többszöröse a méhek beporzó munkájából származó haszon. A hazai gazdák árbevétele, a hazai lakosság élelmiszer-ellátása egyértelműen függ a méhészeti ágazattól. Erős méhészeti ágazat nélkül nincs erős mezőgazdaság.”
A sajtótájékoztató záróakkordjaként Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Bross Péter, az OMME elnöke aláírta a stratégiai együttműködési megállapodást, mely szerint kulcsfontosságú ágazatként tekintenek a méhészetre.
Méhek Napja
1994-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület első alkalommal szervezte meg április 30-án a Méhek Napja rendezvényt. Az esemény célja az volt, hogy a tavaszi zsongás idején felhívják a figyelmet a szorgos kis rovarokra, a méhekre.
A 25 évvel ezelőtti környezetei állapothoz képest mára tovább romlott a helyzet a méhek és minden, beporzást végző rovar számára. Életterük hanyatlott, a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökkent. Nem csak hazánkban, hanem Európában és világszerte tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése. Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen! A globális élelmiszertermelés 76%-a, az Európában élő növényfajok 84%-a függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. A méhek közvetlenül 150 milliárd eurós hasznot hajtanak a globális élelmiszerpiacon, de közvetve ennek többszörösét is „előállítják”. Kevesen tudják, de a kávé, kakaó, a legtöbb, más állatfajok takarmányozására szánt növények (pl. lucerna, here-félék) megporzása méhek nélkül nem jönne létre. De öltözködésünk is hiányos lenne, hiszen a gyapot sem hoz termést a méhek munkája nélkül. Hiányuk már kézzel fogható jelenség egyes területeken: az USA mezőgazdasága évente 2 milliárd eurót költ a mesterséges megporzás támogatására! Minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető!
Hazánk méhészete számokban
Magyarországon körülbelül 20 ezren foglalkoznak méhtartással, ők összesen 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Az Európai Unióban hazánkban a legmagasabb az un. méhsűrűség: 12 méhcsalád jut egy négyzetkilométerre. Átlagos évben 25-28 ezer tonna mézet termelünk, amely 10%-a az EU méztermésének. E termés nagy részét (kb. 2/3-át) a világ minden részére exportáljuk, fő felvevő piacaink: Olaszország, Németország, Franciaország. A hazai mézfogyasztás az uniós átlag alatti, évente fejenként kb. 0,8 kg. Fő mézfajtáink az akácméz és a vegyes virágméz. Kisebb mennyiségben ugyanakkor számos mézfajta megtalálható a termelők standjain, mint pl. a repceméz, napraforgóméz, hársméz, selyemkóróméz, gesztenyeméz vagy a mézharmat. Hazánkban az őshonos Pannon méh van jelen, amely szelídségéről és szorgalmáról híres.
2019. június 6-9. között, harmadik alkalommal rendezi meg Zsámbék városa a Sambucus Fesztivált, amely nevét a település ezernyi virágzó bodzabokráról kapta. Remek világzenei koncertekkel, népzenei eseményekkel, családi programokkal, táncházakkal, exkluzív Romtemplom-béli estével, meglepetés vendégekkel, gasztronómiai különlegességekkel és végtelen vendégszeretettel várja a város az érdeklődőket. A belépés a legtöbb eseményre ingyenes! A fesztivál szakmai partnere a Fonó Budai Zeneház.
A sok verzió egyike, hogy a bodza latin, Sambucus nevéből eredeztetik Zsámbék nevét. Idén nulladik nap is lesz, ami ezt jelenti, hogy már csütörtökön elkezdődnek az események.
A teljes sorozat a romtemplom-béli nyitókoncerttel veszi kezdetét, ahol az elmúlt év egyik legsikeresebb hazai formációja, a Songlines Top of the World címmel elismert Cimbalom Brothers lép fel. . Ez az egy fizetős program, egyébként az egész Sambucus Fesztivál ingyenesen látogatható.
„Idén a Pünkösd köré épülő kézműves és családi programokat a Hagyományok Házával, a zenei programokat pedig a Fonóval együttműködve bonyolítjuk le. Egyik sztárfellépőnk az orosz Otava Yo zenekar lesz, akik most nyerték meg a legjobb világzenei videoklip díját.
Mivel egy remek zenei és kulturális fesztivál sem lehet teljes jó gasztronómia nélkül, a város Zsörrel és Zsálinkával, valamint házias finomságokkal készül. A programokhoz kapcsolódik egy mini cseh sörfesztivál „a Matyiban” – amely a város egyik kultikus vendéglátóhelye - kézműves sörökkel, autentikus cseh harapnivalókkal.
A romtemplom körüli különleges atmoszférához a fényfestés is hozzájárul majd, egy elismert kreatív csapat öltözteti fényekbe a 13. században épült csodálatos premontrei bazilika impozáns falait.
A fesztivál honlapja itt: https://sambucus.hu/
Facebook oldala itt: https://www.facebook.com/sambucusfest/